Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lábápolás

Pedikűr szolgáltatások: bőrkeményedések eltávolítása, köröm vágása, körömbőr eltávolítása, legfelső hámréteg leradírozása, lakkozás/géllakkozás, díszítés, masszírozás, SPA ápolás, paraffinos bőrápolás, bőrtípusnak megfelelő hatóanyagos krém használata, házi tanácsadás.
Fontos alapszabály:  Csak gyulladásmentes testrészen dolgozunk! Széles spektrumú fertőtlenítést alkalmazunk bőrön és eszközökön!

PROBLÉMAKEZELÉS: tyúkszem eltávolítása, benőtt köröm kivágása, speciális körömpótlás, körömprotézis. Gombás köröm kezelése!!! Gombás körmöm gyanú esetén tenyésztésre küldök mintát. Majd orvossal együttműködve kezelem a körmöket. A beteg körmök morzsalékos részét eltávolítva, tökéletes lég- és vízmentes záróréteget képzek egy körömpótló anyaggal, a kórokozók nyirkos táptalaja megszűnik, így a beteg szakasznak van esélye lenőni (kb 2 év). Havi ellátás fontos!
150 éves, professzionális, podológusok által kifejlesztett Gewohl lábápoló termékcsalád készítményei rendelhetők nálam! gyógyszertárban nem, csak szakemberen keresztül kapható. Katalógus a lenti fotóra kattintva elérhető.

Megvastagodott szaruréteg kialakulásának megakadályozása
A bársonyos talpak és sarkak záloga a napi lábápolás. Egy kellemes, langyos, ideális esetben aromaterápiás lábfürdő (legfeljebb 37 fokos, és 3-5 percig tartó) az egész testet felfrissíti és jó közérzetet biztosít, valamint a bőr és a körmök puhításával előkészíti a lábat a további ápolásra. A fürdőt követő gondos, a lábujjak közére is kiterjedő szárazra törlés elengedhetetlen, így könnyű elejét venni a gombás fertőzések kialakulásának. Ha eddig nem is tartozott a napi rutin testápoló tevékenységeink közé, érdemes energiát szentelnünk arra, hogy lefekvés előtt nedvességpótló krémmel kényeztessük lábfejünket.
A helytelen lábbeli is okozhat fokozott szaruréteg képződést: a túl szűk, vagy túl hegyes cipők, nem természetes anyagból készült, rosszul szellőző lábbelik hordásával a talp külső széle és az ujjbegyek fokozott nyomásnak vannak kitéve, ezeken a pontokon a bőr megvastagszik.

Bőrkeményedések
Lapszerinti bőrkeményedés: A láb bármely részén előfordulhat, bőrtípusnak megfelelő áztatási idő után a pedikűrös szerszámokkal eltávolítható réteges lemetszéssel. A bőrkérgesedés nem más, mint a szaruréteg megvastagodása, lapos, elhalt, többrétegű laphám. Fizikai tényezők által okozott bőrelváltozások közé tartozik. Oka, hogy az irhában lévő erek összenyomása (szorító szűk cipő, lábdeformitások) miatt fellépő oxigénhiány a hám táplálkozási zavarát okozza, és 10% alá csökken a szarusejtek víztartalma. Legtöbbször ott jön létre, ahol egyébként is vastagabb a szaruréteg (talp, ujjak) vagy fokozott dörzsölésnek van kitéve a bőrfelület.
A bőrkeményedést áztatás után talpkéssel , sarokkéssel vagy körkéssel (gömbölyű lencse) réteges lemetszéssel, vagy áztatás nélkül géppel távolítjuk el. Ezt addig  végezzük, amíg a rózsaszín áttetsző rendes bőr simaságát elérjük. Vigyázzunk arra, hogy a szaruréteget ne vékonyítsuk el túlságosan, mert járáskor fájdalmas lesz, begyullad a talp és hamar visszaszarusodik.
Az eltávolítás után  a puha felületet bőrpuhító bőrápoló krémmel bedörzsöljük.
Csapszerinti bőrkeményedés (tyúkszem): a bőr legfelső rétegének egy ponton ható nyomásra kialakuló kóros szaruréteg túlburjánzása, megvastagodása.

A sarkak kirepedezéséről
A sarkak kiszáradása, kirepedezése a nyár végével sokaknál problémát jelent. Ez nem feltétlenül az ápolatlanság jele, és nem biztos, hogy a hidratálás hiánya és a fokozott igénybevétel eredményeként jön létre. Súlyosabb esetben a sarok bőre mélyebben felrepedhet, ami akár fájdalmas is lehet. Amennyiben már kialakultak a mélyebb berepedezések, fokozottan ügyelnünk kell a fertőzés megelőzésre.
Leggyakoribb kiváltó okok lehetnek:
• Ha sarkunk bőre eleve száraz vagy vastagodásra hajlamos (callus), akkor túlzott igénybevétel hatására könnyen berepedezhet.
• A hosszas állás, illetve a kemény padlózat, vagy nem megfelelő lábbeli viselése is kiválthatja.
• A túlsúlyosság növeli a nyomást talpunk párnáin - különösen a sarkunknál - ezért ez a rész oldalra kezd terjeszkedni, és ha bőrünk nem elég rugalmas ehhez (ami a szárazság miatt szokott előfordulni), akkor a bőr megsérül, megreped.
• A nyitott sarkú szandálok és cipők szabadon hagyják a sarkunk párnácskája alatt lévő zsírt oldalsó irányban terjeszkedni, ezzel csúnya repedéseket okozva.
• Korral is járhat, mivel ahogy öregszünk, bőrünk egyre veszít nedvességtartalmából, és ez által rugalmasságából is. Folyadékpótlásra figyelni kell!
• A nem higiénikus körülmények, az egészségtelen klíma, illetve fertőzések, továbbá vitamin-, ásványi anyag-, és cinkhiány is kiválthatja a problémát.
• Egyes bőrbetegségek is kiválthatják: psoriasis, ekcéma, pajzsmirigy-rendellenességek, cukorbetegség, stb.

A láb bőrének jellemzői: pedikűrözés szempontjából két csoportba soroljuk a bőrtípusokat:
1.    könnyen kezelhető, sima, ritka, laza bőr:  jellemzője, hogy a bőrkeményedés színe sárgás. Megfelelő áztatási idő után kb. 15 perc, megfelelő minőségű pedikűrös késsel könnyen eltávolítható. Kezelés után megtartja a színét és tapintással érezhető az alap.
2.    nehezen kezelhető bőrtípus, melyek külön odafigyelést igényelnek:
 Az izzadt bőrtípus: a bőrkeményedés színe szürkés. Az áztatási idő max. 5 perc, mert nagyon hamar „felázik, rongyossá" válik a bőr. Ezért az egyenetlen felületet csak nagyon jól kifeszítve lehet pedikűrözni. Munka közben hamar szárad a bőr, ezért folyamatosan nedvesíteni kell.
Üvegbőr: a bőr nagyon vékony és a  színe rózsaszín, bőrkeményedés színe szürkés, nagyon hamar szárad a bőr, a kés serceg rajta, hamar megcsúszik ezért a támasztásra kell nagyon oda figyelni.
Száraz, repedezett: Szinte magától hámlik. Állandó nedvesítést igényel. Cukorbetegeknél gyakori bőrtípus.

A svédmasszázs alapfogásai
Simítás: a simítás célja a kontaktusteremtés. Mindig meleg kézzel nyúljunk a masszírozandó személyhez vagy felülethez, hogy jó érzést keltsünk benne. A simítással megnyugtatjuk a vendéget, és jó hatást gyakorolunk idegrendszerére.
Dörzsölés: a dörzsöléssel apró, körkörös mozdulatokat végzünk a masszírozandó test felületén. A vérbőséget fokozzuk, ami elősegíti az elhalt szarusejteknek a leválását.
Gyúrás: a gyúrást csak ellazult állapotban lehet végezni. A tenyerünkkel és a kezünkkel kiemeljük az izomtónusokat és egy préselő hatást fejtünk ki. Ez is erőteljes vérbőséget idéz elő és fokozza az anyagcsere működést.
Csipkedés: a csipkedés frissítő, vérbőség fokozó hatású. Gyulladásra hajlamos bőrnél nem lehet alkalmazni.
Ütögetés: felületes ütögetés ujjbegyekkel, váltott kézzel. Kissé elcsúsztatva mérünk ütögetéseket a bőr felületére. Ezek a mozdulatok vérbőség-fokozó, izomtónus lazító, fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek. A mélyre ható ütögetéssel nagyfokú izomlazítás érünk el.
Rezegtetés: a rezegtetés más néven vibráció fizikai igénybevétel. Mostanában a vibrációs masszázst gépekkel végzik. Ez vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású. Nagyon komoly fizikai munka ez, ezért szívbetegek ezt a kezelést nem végezhetik, mert fizikai erejüket nagyon igénybe veszi. Ujjainkkal átfogunk egy izomnyalábot, ritmikusan rázogatjuk, a lábat a bokánál lefogjuk, és körkörös mozgást idézünk elő. Ezt a mozdulatot is csak akkor végezzük, ha a masszírozandó felület teljesen elernyedt.
Kirázás: a megrázást a masszázs levezetésére használjuk. Az izmokat kilazítjuk és az ízületeket is helyre lazítjuk.

Kórokozók okozta leggyakoribb betegségek lábfejen:
Szemölcs (vírus okozta fertőző megbetegedés!)
Ajánlott otthoni kezelés: Acetocaustin savas hatóanyagú (monoklór-ecetsav) szemölcs eltávolító orvostechnikai eszköz. Az Acetocaustinnal csak rövid kezelési idő szükséges. A javasolt, heti egyszeri alkalmazás betartása mellett a szemölcs maximum 5 hét alatt eltávolítható. A szemölcs körüli egészséges bőrt a kezelés előtt jól záró kenőccsel (pl. vazelinnel, cinkpasztával) jól be kell kenni. A spatulával egy kis pöttynyi Acetocaustint kell tenni a szemölcsre. Mivel az oldat erős sav, csak a szemölcsre szabad kenni és megszáradni hagyni. Egy hét alatt a monoklór-ecetsav feloldja a szemölcs felső rétegét, a feloldott var ragtapasz segítségével eltávolítható. A sav csak a szemölcs legfelső rétegét tudja feloldani, ezért a kezelést mindaddig ismételni kell, amíg a szemölcs teljesen el nem tűnik.
Gombásodás (bőr és/vagy köröm fertőző megbetegedése) A statisztikák szerint minden ötödik ember szenved köröm- és lábgombától, bár az is igaz, hogy sokan, a mechanikai hatásra kialakult köröm felrostozódást gombának hiszik. A gomba kialakulása sok mindentől függ, lehet a gyenge immunrendszertől a rosszul megválasztott cipőkön át egészen az izzadásig bármi.
Ajánlott kezelés: Gombás körmöm gyanú esetén tenyésztésre küldök mintát. Majd orvossal együttműködve kezelem a körmöket. A beteg körmök morzsalékos részét eltávolítva, tökéletes lég- és vízmentes záróréteget képzek egy körömpótló anyaggal, a kórokozók nyirkos táptalaja megszűnik, így a beteg szakasznak van esélye lenőni (kb 2 év). Havi ellátás fontos!
150 éves Gewohl lábápoló termékcsalád készítményei, tehermentesítői rendelhetők nálam! Professzionális termékek, csak szakembertől vásárolhatók.